Δραστηριότητες

 

 

Εκδρομή στις Οινούσσες - 26/5/02

Η εκκίνηση έγινε στις 7 το πρωί από το Λιμανάκι της Κρατήγου. Με τα σκάφη που έπεσαν στη Σκάλα Λουτρών συναντηθήκαμε στον Αγιο Βασίλη. Συνολικά ήμασταν επτά φουσκωτά ικανοποιητικός αριθμός για την πρώτη μας εξόρμηση από την ημέρα που και τυπικά ιδρύθηκε ο Ο.Φ.Σ.Λ.

Ο καιρός σχεδόν τέλειος με το αεράκι να μην ξεπερνάει τα 2-3 μποφόρ. Ήταν και το πρώτο ταξίδι της "Ναυαρχίδας" του Ομίλου το 7.40 Ribeye του Τιμολέων Κουτρούπη.

Μέσα σε 1:30' εντελώς χαλαρά και με αρκετά μπρος πίσω για δοκιμές καλύψαμε τα 36 ν.μ που μας χωρίζουν από τις πανέμορφες Οινούσσες. 

Οι Οινούσσες είναι ένα σύμπλεγμα 5 νησιών ανατολικά της Χίου σε απόσταση αναπνοής από την Τουρκία. Ένα μόνο από αυτά κατοικείται και το μοναδικό χωριό η Οινούσσα έχει 250 περίπου μόνιμους κατοίκους. Όσο μικρό και άγνωστο και να είναι αυτό το μικρό νησί, έχει το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα (ίσως και στην Ευρώπη) μιας και είναι γενέτειρα αλλά και τόπος θερινών διακοπών, μεγάλων εφοπλιστικών οικογενειών (Λαιμός, Πατέρας κ.λ.π).

Με την άφιξη μας στο πανέμορφο μεγάλο και ασφαλέστατο λιμάνι των Οινουσσών, κατευθείαν για καφεδάκι και ξεκούραση στο Πατερόνησο το καφενεδάκι του συμπαθέστατου και πατριώτη (από το Μόλυβο) Κου Δημήτρη. 
Αμέσως μετά μια βόλτα στο χωριό, με εκπληκτικής ομορφιάς σπίτια και γραφικά δρομάκια. στις 11 επίσκεψη στο εντυπωσιακό Ευρωπαϊκών προδιαγραφών (ο βήχας ό έρωτας και τα λεφτά δεν κρύβονται) Ναυτικό μουσείο με εκθέματα κυρίως από μινιατούρες - μοντέλα πλοίων πολλά από τα οποία είναι ανεκτίμητου συλλεκτικής αξίας.

Αμέσως μετά αναχώριση για το λιμανάκι της Μονής των Οινουσσών. Ενας μικρός ντόκος 1χλμ μακρυά από το μοναστήρι. Η μονή των Οινουσσών είναι ένα γυναικείο μοναστήρι σχετικά νέο (ιδρίθηκε το 1960) βρίσκεται επάνω στη πλαγιά ενός καταπράσινου λόφου (του μοναδικού με βλάστηση λόφου του νησιού) με εκπληκτικούς κήπους και γραφικά κτίσματα. Κάποιοι επισκέυτηκαν τη μονή και οι υπόλοιποι απόλαυσαν το ανοιξιάτοικο μπουρίνι κάτω από τις τέντες των φουσκωτών.


Πεινασμένοι αρκετά βάλαμε πλώρη για την κοντινή Βλυχάδα, έναν μικρό κολπίσκο στα βόρεια της Χίου αμέσως μετά από τα Καρδάμυλα και λίγο πρίν το Ναγός. Εκεί υπάρχει μια ταβέρνα με εκπληκτικούς Χιώτικους μεζέδες που τελικά παρά τον περίεργο καιρό ήταν ανοιχτή και μας υποδέχθηκε με άπειρες ποσότητες φαγητού. Κάποιοι έστω και κατα λάθος έκαναν το πρώτο τους μπάνιο στη θάλασσα Μετά από αρκετές μπύρες γέλια και πειράγματα, μια λάδι θάλασσα μας περίμενε για να ολοκληρωθεί αυτή η πραγματικά πολύ ωραία μονοήμερη εκδρομή του Ομίλου.

 

info@ofsl.gr
Βασάλου 6 - Μυτιλήνη 81100
Τηλ. 2251028791 - Fax 2251043150